Hozzávalók
- 40dkg liszt (100%)
- 2,5-3dl langyos víz (~70%)
- 15dkg kovász (~40%)
- 3kk só
- 1ek olaj
A lisztet a keverőtálba szitáljuk, a sóval összekeverjük. A kovászt, vizet és olajat hozzáadjuk, majd a masszát összekeverjük (elég lágy tésztát kel kapjunk). Ha a tészta összeállt, olajos kézzel megformázzuk, majd (kelesztő) tálba tesszük. Lefedve kelesztjük kb. 3-6 órát (a kovász lassabban keleszt, mint az élesztő). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. A tésztát végleges formára hozzuk, majd tovább kelesztjük 3-6 órán át. Kiszáradás ellen védjük. Sütés előtt a kenyér tetejét kedvünk szerint, éles késsel bevagdossuk, meglisztezzük. A párásított sütőben ~200C fokon megsütjük (kb 30perc).