Hozzávalók:
- 1,5kg alma (savanykás, ropogós, nem túl érett a legjobb)
- 50dkg liszt
- 20dkg vaj
- 15dkg cukor
- 2 db tojás sárgája / fehérje különválasztva
- 2 ek. tejföl (kb. 10dkg)
- 1 cs. sütőpor (10-12g)
- fahéj - ízlés szerint
- 1 cs. pudingpor (vanília ízű)
- csipet só
Tészta:
A lisztet, a tojás sárgájával, a puha vajjal, a 1/3-ad cukorral és a tejföllel összegyúrjuk. Dermedni kb. fél órára a hűtőbe tesszük.
Töltelék:
Az almát lereszeljük, a maradék cukorral, fahéjjal összekeverjük. Kis pihentetés után a levét kinyomkodjuk. A levéből és a pudingporból pudingot főzünk. Ha kissé kihűlt, a reszelt almával összekeverjük.
Elkészítés:
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán az egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk. Sodrófára tekerjük, zsiradékkal kikent, kevés liszttel meghintett tepsibe tesszük. Az almás tölteléket egyenletesen rákenjük, majd a második kinyújtott tésztaréteggel lefedjük. A tetejét villával megszúrkodjuk, tojásfehérjével megkenjük. 35-45p alatt 170-180 fokos sütőben, aranybarnára sütjük.